livetichampagne.blogg.se

Två gastronomer i Champagne

Onsdag

Publicerad 2013-10-30 21:38:45 i Allmänt,

Idag har det varit en helt vanlig dag! Jag har varit en sväng till skolan och fixat lite inför studiebesöket, vi har pluggat på bibioteket, vi har ätit sushi till lunch och varit och storhandlat tillsammans med Marie och Sara. Sen jag kommit hem har jag hunnit slänga i mig lite mat och tagit en dusch. Nu borde jag en massa saker, tex diska, plugga och se över ett arbete som ska in imorgon. Istället sitter jag och väntar in två avsnitt att se av en serie, högst produktiv med andra ord.
 
Tänker att jag hinner plugga till quizet imorgon (kanske jag vaknar upp imorgon och helt plötsligt gillar att ifrångå mina vanliga morgonruntier...) och se över arbetet på eftermiddagen och diska någon gång innan städerskan kommer på fredag (ja, men man är hemsk som strategiskt städar/plockar undan så hon kan göra skitjobbet...) (men bor man i slott så gör man ju).
 
Imorgon är det äntligen dags för en av de bättre Troyestraditionerna, det är dags för torsdagsfeeeeest! Halloweenfest och det blir nog trevligt, intressanta kostymer har vi på g. Sen blir det låsa in sig (be susanna låsa in mig?) i lägenheten för att sätta fart på riktigt med skithelvetesjävlatentan, detta har blivit mitt hatobjekt nummer ett. Eftersom jag aldrig åkt på omtenta är jag lagom sugen att göra det nu. Men samtidigt fattar jag inte att tentan är på fredag nästa vecka för det går knappt att motivera sig för att läsa och ta in det. Men det måste ju göras. Alla vet ju att man pluggar bäst till en tenta dunerbakis (fräsch och JÄTTEUTVILAD) (det är vad jag är på fredag, mamma och pappa)!
 
 
Svenskt bröd med lax that's how swedish people eat! (köpte bio-svenskt och la i frysen perfekt vid nödsituatoner)
 
Ps. Mamma jag fick ditt brev idag, tack så mycket!

Say cheese

Publicerad 2013-10-28 21:01:24 i Fromage, Tips, Vi äter,

Sanna och hennes bin alltså, senast idag mumlade hon något om nästa sommar. Skåne, det är bara att evakuera!

Lördagskvällen bestod alltså av ost, väldigt många goda ostar. Hade inte de andra börjat skratta åt mig när jag ville spara namnlapparna (så vi kunnat köpa om fullträffarna) hade jag kunnat ge er mitt icke proffsiga ostomdöme. Ni går alltså miste om väldigt värdefull och unik gastronomisk kompetens här pga mina vänner retar mig eller så har jag värsta superminnet eller så har jag rotat i soptunnan, ingen som vet…

Av mjuka ostar är brie fortfarande min favvo (ska dock inte lukta lr smaka för mycket, hatar när det luktar i hela kylen, finns en för 2 euro jag tycker är jättegod (säkert skit enligt fransmännen), Abondance (inte bara för jag faktiskt kan både stava OCH uttala namnet) som är jättegod till Sannas familjs hemgjorda plommonmarmelad, hårdare i koncistensen.

I lördags åt vi en väldigt trevlig ost till smak, koncistens och utseende som heter Brillat-Savarin (vars namn jag inte kommer glömma igen) som höll formen men ändå gick att bre ut på kexet (här känns det som Sannas utläggning passar in, ibland går den att bre ut, och ibland inte). Googlade lite nu och den är tydligen gjord av både mjölk och grädde – there you go! Sen åt vi en ost som hette Tomme blanche som inte gick åt till fyllekäk senare på natten, som jag tycker var minst god av vårt utbud (den enda som blev kvar - säger sig självt). Vi hade även motsvarigheten i svart (?) med en mögelliknande utsida, Tomme de Savoie som också var god. Tänk om jag kunde minnas tentaplugget lika bra som ostnamn under vinkonsumtion. Vill ni ha lite mera smakgrunder får ni googla på egen hand!

Till det drack vi tre vin, ett rött, ett vitt och ett rosé för att matcha allas önskemål! Och någon körsbärsöl slank nog ner med. De orkar jag inte skriva ner namnen på. När alla var för mätta och belåtna gick de flesta hemåt medan jag och Sara körde på utgång.

Efter det här inlägget kan jag iaf stryka ostvetare från listan på framtida yrken, grejen är den att jag får INTE snöa in mig på ännu en grej att läsa på alldeles för mycket om. Jag får spara alla mina framtida intressen till efter 8/11. Först tenta – sen ost, champagne, franska mattidningar, fransk matlagning, vegetariska burgare and so on!  


Hepp!

Hydroxymethylfurfural

Publicerad 2013-10-27 10:11:00 i Troyes,

Inget bra ord att ge sig på en söndagsmorgon.

Har gett mig in i råvaruförädlingen i livsmedelskemin på riktigt, insåg jag när jag igårkväll efter lite vin, lite väl passionerat, försökte förklara om de fantastiska bina och deras honung för våra erasmus-vänner. Engelskan räckte inte riktigt till, för allas bästa antagligen. Annars hade jag nog kunnat fortsätta hela natten.

Jag gick upp tidigt och började skriva igen, börjar närma mig något, kanske början på slutet men vågar inte säga för mycket! I alla fall, när det är över tror jag många av mina närmsta önskar att jag kan gräva ner mig i något annat ämne, för lite omväxling.

Men, en dag, ska jag ha bin. Så det så. För de är helt galet fantastiska. Kommenterar någon "varför är de så fantastiska?" Så kommer jag lägga upp det längsta inlägget någonsin om ämnet. Men jag är inte säker på om någon vill det. Speciellt inte fröken som antagligen ligger och sover nu i lägenheten bredvid!

Tips en morgon när man känner sig lite krasslig: 
Värm upp en mugg med mjölk, lägg i en sked honung, rör om, och njut. Supergott och lent för halsen. Honung verkar antiseptiskt och är mer effektivt än hostmedicin! 
 
Trevlig söndag på er!
Susanna i honungen
 
(ps. Hydroxymethylfurfural är en organisk förening som skapas från dehydrering av vissa sockerarter)
 
 

Vardag

Publicerad 2013-10-24 19:00:25 i Allmänt,

Det är så mycket tankar som snurrar i huvudet för tillfället. Värst är känslan inför att plugga inför min tenta i mikrobiologi. Aldrig någonsin har det nog gått så fruktansvärt dåligt att ”skärpa till sig” och bara läsa, läsa och läsa. Men känslan när ämnet är svårt redan på svenska och då ha en engelsk bok, distanskurs och endast 3-4 föreläsningar att ha som stöd känns det tufft. Ännu tuffare blir det när man är i kapitel 4 och inser att det är 7 kapitel till att ta sig igenom. Då glider tankarna gärna in på ungefär allt annat än att ja, bara genomföra studierna.

Med andra ord har jag världens mest ojämna humör för tillfället, ena sekunden är jag motiverad och peppad av utmaningen. Andra helt nerdeppad över att det är en så stor tenta och så mycket att lära in, hatar det för ämnet är verkligen intressant.

Det andra som snurrar är framtiden (never ending story) och jag och Sanna pratar väldigt mycket om vad det ska bli av med oss. Alla dessa drömmar, förhoppningar, förväntningar, spänningen, oron, glädje och ångesten. Allt på en gång, men det får inte riktigt plats här och nu.

Härom natten drömde jag om examensdagen, vi höll på att förbereda inför mottagningen men det enda jag gjorde var att gå runt och gråta eftersom det kändes så vemodigt, haha. Tiden har verkligen gått snabbt sen vi flyttade. Vi har inte ens hunnit ha ost och vinkväll över skype med Hanna och Maya, och snart ses vi ju som vanligt igen. Ena stunden är jag (och Sanna?) jätteglada för våra drömmar och ambitioner i andra undrar man hur fan man ens ska kunna få ett jobb, haha. Hade jag inte befunnit mig i Frankrike nu hade jag varit inlagd någonstans, här kan jag i alla fall pressa fram tanken om att det kommer lösa sig på något sätt, vilket nästan aldrig var möjligt i Sverige.

En tredje grej som kan betecknas som ilandsproblem (men som är skönt i sammanhagen) som jag även tänker på en hel del är vad ett rimligt pris är på en t-shirt. Utgå ifrån att vi pratar t-shirt i bra material och av hög kvalité (svenskdesignad) (behöver för sig inte innebära hög kvalitet, men utgår ifrån det) och på pricken vad jag trivs bäst i. Shot, vad säger ni?!

Nåväl, imorgon är en annan dag. Då har jag heldag i skolan med en endagskurs (tror jag) och ska vara ledig ifrån allt som har med mikroorganismer att göra.

 Åh, en sista grej. Susanna håller på att laga risotto till oss, till det hoppas jag det blir ett glas vin.

 
 

Liten notis om ekologisk kvalitet

Publicerad 2013-10-24 16:03:00 i Mat,

Blev riktigt positivt överraskad när vi hittade en stor och fin avdelning med bara ekologiska varor i en av våra matbutiker i stan. Har ifrågasatt hur standarden egentligen är på ekologiskt här, misstänker att de inte har samma krav som i Sverige, och efter idag fick jag fick jag det nog bekräftat. Köpte med lite olika yoghurts hem, bland annat en jordgubbsyoghurt. Öppnar paketet och förväntar mig, ja, inte en vit slät yoghurt i alla fall som både luktar och smakar lite misstänksamt mycket jordgubb för sitt utseende. Aromtillsatserna var tydligen en så liten mängd så att den räknas som ekologisk i alla fall. Och inte står det vilken tillsats det är i heller. Så då vet man det!
(Ja, har väl läst lite väl mycket om tillsatser nu i livsmedelskemin så kanske bara blivit lite skadad... men ändå!) Man ska inte lita på att allt ekologiskt är 100% fröjd och frid, men samtidigt vill jag inte tänka på vad den icke-ekologiska "jordgubbs"yoghurten då innehåller...

//Tant Susanna inne i tankarna

Livet i Champagne

Publicerad 2013-10-21 17:53:48 i Champagne, Fromage, Mat, Vi äter,

Idag har vi rört oss i området som gett bloggen sitt namn. När vi sökte universitet utomlands ville vi gärna till någon matregion, för att verkligen kunna uppleva en annan matkultur och bejaka våra matintressen. Att vi hamnade i Frankrike passade oss ur den synpunkten därför väldigt bra.

Jag kan inte tala för Sanna, men min föreställning innan jag flyttade hit var att jag inte skulle uppskatta det franska köket. Framför mig såg jag crepes, alldeles för söta bakverk och vitt bröd som hade dragit med blodsockret på sitt livs åktur. Sniglar hade jag smakat i skolan och var snarare tack vare vitlöken än snigeln i sig som gjorde det gott. Anka hade jag ätit vid ett fåtal gånger tidigare, gott – javisst, men då var det den där såsen på apelsin jag kanske inte direkt älskade, eller snarare tycker var lite överskattad.

Därför har det varit väldigt skönt att flytta hit och få allt motbevisat! Allt ”franskt” jag hittills ätit har överlag smakat bra, rödvin som jag aldrig valt frivilligt hemma har jag ett ständigt sug efter. Alla spritfyllor är utbytta mot en, två, tre sorters vin och idag var det alltså dags att få gräva ner sig i champagnen.

Troyes ligger i regionen Champagne-Ardenne och med perfekt avstånd för att göra mindre dagsutflykter, att smaka champagne kan vara en. På turistbyrån fick vi en karta och en väldigt bra broschyr över området. Broschyren var uppdelad efter olika områden/orter och visade olika ruttalternativ för att ta del av de olika champagneproducenterna. Dock talar vi inte om direkta avstånd mellan de olika rutterna, det kryllar verkligen av producenter. Det var även väldigt bra information kring producenterna, med öppettider, språk, besöksmöjligheter osv.

 

Vi tog sikte på ”Bar-sur-Seine” som ligger ca 35 minuter utanför Troyes och stannade vid första stoppet ”Champagne Devaux”. Vi gick en liten tur på tomten (tänk er en stor trädgård, stort hus och känslan av lyx) innan vi smakade på två sorters champagne, en klassisk och en rosé. Det varierar från de olika ställena, men här var provsmakningen gratis på andra ställen kostar den kring 5 euro, ibland mer.

Totalt blev det två stop för att testa och köpa lite champagne, på Champagne Francois-Brossolette fann vi alla dagens favoriter tror jag minsann. Där smakade vi en champagne med tre olika druvor och en rosé. Längtar redan tills vi får öppna flaskorna, men när ska man ”unna” sig? Den största sorgen är såklart att ingen av ovanstående sorter kommer finnas att få tag på hos Systembolaget – det blir till att hamstra innan vi åker hem ;)

 

Till lunch blev det goda ostar, charkuterier och för mamma och pappa varsitt glas rödvin, för mig en roséchampage (ja, jag har snöat in mig på detta totalt sen några timmar tillbaka) som var extra-brut, alltså inte söt (tänkte att vi ska återkomma till det i framtiden eftersom det är intressant och allmänbildande!) och för vår chaufför lemonade. 

 

Nu känner jag mig väldigt inspirerad att läsa på ännu mera kring champagne och testa ännu flera sorter. Lära mig mera kring druvor, sockerhalter och kombinationer med mat! Nu har jag en utgångspunkt i champagnes bubbliga värld. Det låter töntigt, men kändes som livskvaliten höjdes en aning av dagen och att kunna konstatera att champagne ÄR gott!

 

 
 

Hälsningar från helgen

Publicerad 2013-10-20 19:42:00 i Besök, Tips,

Idag har vädret minst sagt varit varierat, allt ifrån spöregn till blå himmel och sol! Skönt och varmt hur som helst. Idag har vi lunchat hemma hos mig, spagetti och köttfärsås bjöd jag på (eftersom jag varit sugen på det jättelänge - det va supergott!) Mamma och pappa bjöd på efterrätt och till det en stor kopp kaffe!
 
Sen tog vi en sväng och kollade på hur skolan ser ut, finns ju trevligare vyer en grå dag i Troyes men de verkar tycka det är roligt att se hur man har det här nere. Sen gick vi ner på stan, det mesta är stängt och tyvärr hade även saluhallen stängt tills vi hann dit igen. Jag och mamma tog en kaffe på ett väldigt lila café sen gick vi på moderna museumet och besökte även katedralen Saint-Pierre Saint-Paul Cathedral, väldigt fin! Innuti kände man sig rätt så liten i jämförelse. Sen skutta jag hemåt i solen och la mig och sov en halvtimme. Det tar på krafterna att vara totalt ledig (fast lite stressad över att jag inte pluggat något i helgen alls) (och sov riktigt jävla genomdåligt inatt).
 
Har även gått och finurlat på ett inlägg om konserver, hur tråkigt det än låter så är det rätt så intressant ur många perspektiv. Men får se om det blir något av det, känns mest för att ta en riktigt tidig kväll och sova igen förlorad sömn. Imorgon sticker vi på en liten champagneprovningstur, ca 4-5 mil bort. Yeeeey, så roligt!
 
Det är rätt så roligt att ha besök av ens föräldrar, framför allt när de strosar och upplever stan på egen hand under tiden. Det känns som de vet hur mycket mera som helst om Troyes än vad jag gör, och att de sett större delar av staden än vad jag har. Tror jag är lite snabb på att konstarera att "det finns inget att göra" innan jag faktiskt kollat runt. På sina håll är staden iaf väldigt fin och bara det kan faktiskt vara värt en liten promenad då och då!
 
Nu kommer det lite bilder från dagen!
 
 
 
 
 
 
 

God natt

Publicerad 2013-10-19 23:20:06 i Besök, Mat, Restaurangbesök, Tips, Troyes, Vi äter,

Mätt och belåtna är vi efter ännu en middag på Au jardin gourmand! Det ena goda efter andra åts med god aptit medan samtalsämnen som kroppsform, övervikt och benstomme avhandlades, eh hintarna nådde oss inte enda fram - vi rullade hem! Kvällen avrundades med varsin perfekt irish coffee.

Sanna har redan lyckats avhandla dagen väldigt bra så har inte så mycket mer att tillägga. I mitt shoppinghuvud snurrar snarare nätshopping, 5e armbandet i samlingen och den helt perfekta drömkappan med ett högre pris än en månadshyra lockar alldeles för mycket. Vi får se vad samvetet säger! (Eh ja men skönt att man låter helt bortskämt och som att pengar inte är några problem, riktigt så är det inte) (lovar) (okeeeeeej).

Sen lovade vi mamma att vi ska hälsa till moster! Hej på dig! Mamma åt en jättegod fiskrätt, se bild längre ner!



Svamp + bacon = vinnande kombination!



Fisk och grönsaker - också väldigt gott! 



Riktigt bra avslutning, när till och med jag dricker irish coffee ÄR det gott!

//hälsningar från Troyes 

Helgen hittills

Publicerad 2013-10-19 18:16:33 i Besök, Shopping, Troyes,

Dagen igår bjöd på Outlet med Marie-Therese och Anna-Karins föräldrar, själv fyndade jag både ett par rejäla vinterskor från Timberland, samlade lite (läs mycket) vuxenpoäng när funktion fick gå före utseende, men de kommer tjäna sitt syfte i stallet och till snöpromenader, både här och hemma i Sverige! Sedan fann jag av ren slump en perfekt jacka för (eventuella) springturer och andra sportaktiviteter nu till höst/vinter, till sådär 100 euro nedsatt pris. Rätt nöjd faktiskt! Anna-Karin hittade en superfin kofta, vi måste få lov att skämma bort oss lite faktiskt, trots att vi blir bortskämda med mat av herr och fru Nordin stup i kvarten!
På kvällen drog vi ut och bowlade och spelade biljard med några vänner, Anna-Karin och jag lekte oss till vinst 2/3 omgångar, såklart genom våra skills (eller ren tur). Vår motståndare Jesper var mindre road över detta!

Idag har vi gått på stan och ätit ekologiska hamburgare, råkade shoppa lite för mycket, blev en t-shirt, en skjorta och en ny handväska i samma märke som AKs nya väska för mig (ja jag vet jag ska inte köpa mer saker nu. Bara julklappar och presenter) och nu samlar vi kraft inför kvällens restaurangbesök på ett väldigt mysigt ställe som vi även besökte med Claudia när hon var på besök!

Bonsoir!

 
 

Fam. Nordin

Publicerad 2013-10-17 23:30:00 i Restaurangbesök,

Idag har vi fått privilegiet att få finbesök från Sverige, denna gången från herr och fru Nordin! Med sig hade de både lösgodis, Marabou och kaviar - vi skuttar av glädje för dessa gåvor som kommer göra både kvällar och morgnar lite lättare. (har drömt om äggmackor ett tag nu)
Ikväll besökte vi vår lilla franska favorit: La Fille du Potager. Där avnjöts bland annat sniglar, ankbröst, fondue och självklart den obligatoriska crème brûléen till efterrätt! Det hela sköljdes ner med två flaskor franskt vin och lite annan god dryck.
Väldigt nöjda med kvällen tackar vi godnatt och ser fram emot lite shopping på outletet imorgon!

Bon nuit!
Suss och AK på efterfest (godis och tvätt)

Maya

Publicerad 2013-10-15 14:14:15 i Going to France,

Vi tror du hade trivits i Geneva. Kanske blivit lite ledsen för det bara funnits en svart svan dock :(
 
 
 

Uppdate

Publicerad 2013-10-15 14:07:12 i Going to France,

Vardag och vi är skollediga tills torsdag eftermiddag, då har vi 2 olika lektioner som såklart krockar. Rätt ironiskt när vi annars är väldigt lediga från skolan här. Både jag och Susanna har plugg i våra distanskurser, men det är faktiskt roligt. Ännu roligare när vi båda kickstartade näst sista terminen (gaaah läskigt) med varsitt VG. Vi är bra ibland, haha!
 
Vi håller på att fixa fram ett studiebesök, något som är vanligt hemma i Sverige (iaf för oss gastronomer) men desto ovanligare här. Vi måste typ anmäla oss till en grej, sen egentligen väljas ut och SEN kanske få gå på studiebesök-ish. Haha, men ja, vi hoppas på det bästa (om det bästa nu är att besöka ett företag som tillverkar en korv bestående av både det ena och det andra trevliga), i allra högska grad när- och lokalproducerat, och sånt går vi ju igång på...
 
Ikväll ska vi ha tacokväll tillsammans med Marie, Eva, Jesper och Sara. Nu borde jag göra allt annat än det jag gör, det vill säga lite nytta.
 
 
Förra oktober stod vi på Matmässan i Malmö!
 
Idag fyller min mamma år - grattis på dig! Ses snart!
 

Geneva

Publicerad 2013-10-13 22:37:25 i Allmänt, In France,

Hur ska man göra för att inte verklighetskrascha i Kristianstad om ca 3,5 månader?

Helgens roadtrip var helt fantastisk, ca 4 timmar bort från Troyes ligger alltså Geneva. Vart kommer man efter 4 timmar i Sverige? Typ Norge, Köpenhamn eller längre upp eller ner. Det är skitkul att ta till vara på alla möjligheter att hitta på roliga grejer här. 

Hade inga direkta föreställningar om hur livet här skulle bli, men hade någon sagt att jag skulle få blodad tand när det gäller resor, fota en miljon bilder på utsikt och uppskatta (nästan så) att göra grejer trots sömnbrist hade jag trott personen skämta!

I lördagskväll efter regn, snö och mörker fallit rullade vi in i Geneva! Kvällen innan när vi bestämde att åka bokades det hostel för en natt, som var över förväntan! En aning påverkade efter middagen hade vi storslagna (men högst spontana) planer. Monaco, Italien eller Sphinx Observatory (ni måste googla detta!!!) slutade det med att vi "gjorde" ett söndagsstängt Geneva, åkte upp på ett berg jag glömt namnet på nu och fotade helt underbar utsikt. Vi åkte samma väg hem och njöt av allt vi missade på vägen dit pga vädret. 

Vi var ett riktigt roligt gäng, den ena galnare än andra och tror alla var riktigt nöjda med redan, kanske inte att behövs återvända till Troyes dock... 


Era bloggande gastronomer framför vattenfallet vi stanna vid på vägen hem! 


Om jag förstått saken rätt: Frankrie, Schweiz och Genevasjön! Utsikt: fantastisk! 


Morgonens utsikt i gamla stan i Geneva! 


Vatten + himmel kan inte gå fel!

Geneva

Publicerad 2013-10-12 20:38:14 i Going to France,

Hello Geneva! 

Efter vi passerade senapsstaen Dijon, där vi besökte exotiska McDonalds, har vi klättrat upp för bergen och ner för sliriga vitervägar(!), in i Schweiz och nu sitter alla knäpptysta med sina mobiler och skickar bilder på snö till folk. Ja, ni ska också få se snön. 
Nu regnar det bara, och det är mörkt. Så det går inte att se så mycket mer idag, imorgon laddar vi för fint väder och fantastiska bilder från denna spontana resa med canadensaren, tysken och tre svenskar. Kan det bli annat än bra?! 

Nu behöver vi lite mat och vin! 
Laters! 

HELL TO THE YEAH

Publicerad 2013-10-09 11:31:17 i Allmänt,

Jag glömde helt och hållet bort att berätta att JAG KLARADE FRANSKAN!!! 

Känns så göttigt att skiten är över och tänker vara glad att de fem första poängen är i hamn, 10 to go! :D 

Paris och väldigt många bilder

Publicerad 2013-10-08 15:32:17 i In France, Mat, Restaurangbesök, Vi äter,

Hemma och någorlunda mera utvilade!
 
Paris var helt fantastiskt! På söndagen var det lite gråmulet och på måndagen soligt och varmt, men vi slapp iaf regnet som Troyes bjudit på i början av helgen. Finns kanske inte så mycket mera att berätta om vår resa. Vi besökte eiffeltornet (vi bodde väldigt nära tornet) både på dagen och på kvällen när det var upplyst. Vi var inte upp denna gången, på förmiddagen ville vi inte lägga tid och pengar och på kvällen var trapporna stängda, som var vår plan då.
 
Vi har ätit massor, både riktigt riktigt bra till mycket mindre bra, precis som det alltid är när vi tre umgås tillsammans. Här I Troyes hamnade vi på en urmysig restaurang som sagt som är med i Michelinguidens "rekommendationssysmet" (passande nog har vi en uppgift i kommunikationskursen om just detta) och i Paris åt vi middag på ett franskt litet cafe som var ett av mina bästa restaurangbesök, god mat, bra service från början till slut osv. Toppen helt enkelt! Ni kommer förstå när ni ser bilderna längre ne
 
Efter det besöket gick vi tillbaka till eiffeltornet sen åkte vi turistbåt som var väldigt mysigt. Efter det gick vi tillbaka till hotellet. Igår blev det lite shopping, till slut hamnade vi på "Le bon marche" och trots "NK-chocken" gick vi inte tomhänta därifrån. Allt som allt en väldigt bra helg! Längtar redan tills nästa besök!
 
Idag fick vi lov att ta tag i vardagen, Sanna sitter i skypemöte med sin grupp och jag har skrivit lite smågrejer som behövde göras. Till lunch åt vi tomatsoppa och testade bageriet några minuter från där vi bor - godkänt på båda.
 
Det var väl ungefär det! Lugn vecka i skolan även om det alltid verkar finnas gott om plugg...
 
Nu kommer en bildbomb från vår helg!
 
 
Det var en liten sammanfattning av våra timmar i Paris! Jag fattar fortfarande inte hur mycket vi orkade och hann första dagen, men man kommer väl in i andra andningen! På återseende!

Paris from bed

Publicerad 2013-10-07 00:24:33 i Allmänt, In France, Mat, Restaurangbesök,

Äntligen ligger vi nerbäddade i hotellsängarna, ett stenkast från Eiffeltornet trötta men väldigt, väldigt nöjda med denna dagen! Med tanke på ca 2-3 timmars sömn och vi varit igång sen kl 6.30 har vi hunnit massor!

Allt ifrån turistande till ätande, precis så som vi ville ha det! Vi återkommer med en bättre rapport från helgen! Och kvällens middag, kanske min (AK) bästa någonsin! 

Tänkte mest slänga in någon bild från dagen och sen sova! 





Sov så gott så hörs vi en annan dag! 

Några timmar senare

Publicerad 2013-10-06 09:32:41 i Allmänt,

Mammor och pappor: vi lever, sitter på tåget och planerar att göra första stoppet på McDonalds när vi glider in mer tåget! Ni kan alltså härmed sluta oroa er efter Sannas nattliga uppdatering! Tids nog somnade vi!

Två bilder från gårdagens middag kommer här!




Tillbaka till Champagne, och mat

Publicerad 2013-10-06 03:24:00 i In France, Restaurangbesök, Troyes, Vi äter,

Efter en väldigt mysig och fin vecka i kalla med höstvackra Sverige var det igår dags för mig att åka söderut igen. Jag mötte en energisk Claudia, som efter 10 minuter på flygplatsen (ca 14.30) bestämde sig för att själva resandet var långtråkigt, och samma mod hölls tills vi rullade in på stationen i Troyes klockan 22.14 samma kväll. Vi fick dock, efter en promenad i regnet, god mat och sällskap av AK. Trots att det inte var på stället vi tänkt oss, och vi "bara" fick huvudrätt och efterrätt eftersom vi beställde så sent, tillsammans med lite champagne och en flaska vin, så kändes det faktiskt som ett helt okej sätt att börja helgen på.

Denna dagen har bjudit på mer mat, självfallet, med allt från sushi och blandade japanska rätter, maccarons, burgare och flamberade crêpes. Sedan blev det lite shopping, ni kommer inte undgå att höra om AKs framgångsrika besök hos apoteket, och själv stod jag plötsligt med en tröja som bara var tvungen att följa med mig hem. Den affären kommer bli plånbokens fördärv och garderobens lycka! Claudia ville inte shoppa annat än mat, så vi gick hem och laddade upp på nytt, SEN så skulle vi äta middag, för det andra var ju bara lunch!
Ännu en gång är det stället vi ville gå till stängt, och det andra på listan har fullbokat. Vi tror att kvällen kommer sluta i stil med duvstället (se tidigare inlägg om katastrofkvällen...), men lyckades på något magiskt sätt snubbla in på en liten restaurang som är med i michelin guiden, och som otroligt nog hade plats för tre fnissande och hungriga svenskar. Och vi blev allt annat än besvikna. Servicen var helt fantastiskt och för en gångs skull kändes det som att personalen verkligen försökte förklara menyn och ville hjälpa oss. Vi fick supergod mat (äntligen fick Claudia sin anka!) och kände att vi hittat ännu en pärla i lilla Troyes. Förundras fortfarande av den höga kvaliteten på maten ute, även om man äter på mindre ställen, och hur de trots detta har så dåligt utbud av bra livsmedel i matbutikerna! Alla vet hur man äter, men få vet hur man lagar, verkar det som!

Nåja, vi mötte sedan Jesper ute sen och tog en drink på ett annat ställe, det var här Claudia inser att hon inte hittar sin plånbok! Vi är övertygade om att hon lagt den hos AK men stackaren kan såklart inte slappna av förrän vi kommer tillbaka till lägenheten där plånboken självklart låg. Vi kunde dock inte hjälpa att skratta åt det hela innan den hittades, och jag har insett att den elaka skadeglädjen verkligen smittat av sig från AK!
Nu är det kanske dags att sova någon timme innan vi åker in till Paris för att återigen äta oss igenom en hel dag.

Bon nuit!
/Susanna som inte kan somna och AK som får stå ut med Claudias snarkning i rummet bredvid
 
 
 

I skolan

Publicerad 2013-10-02 11:20:09 i Allmänt,

Har ju noll koll på saker och ting just nu! Gick upp en timme för tidigt för jag trodde jag började nio, blandar ihop kurser hit och dit och hittar knappt fram till rätt sal. 

Sitter på andra kursen nu, "design thinking" tror vi kommer ha stor nytta av att typ redan gjort denna kurs uppgift i kreativitet och organisation och under produktutvecklingen. Skönt mer något som känns som ett säkert kort. Läraren är rätt skön, börja snacka på franska och visat filmer som tagit upp halva tiden. Känns som det kommer gå snabbt tills vi slutar!

Igår var jag med och sprang intervaller igen och ja, det känns ju lite idag. Annars är det rätt lugnt. På fredag kommer Sanna tillbaka och har med sig Claudia men innan dess är det mycket som ska hinnas med. 

Härlig och inspirerande korridor till salen! 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela