livetichampagne.blogg.se

Två gastronomer i Champagne

Livet i Champagne

Publicerad 2013-10-21 17:53:48 i Champagne, Fromage, Mat, Vi äter,

Idag har vi rört oss i området som gett bloggen sitt namn. När vi sökte universitet utomlands ville vi gärna till någon matregion, för att verkligen kunna uppleva en annan matkultur och bejaka våra matintressen. Att vi hamnade i Frankrike passade oss ur den synpunkten därför väldigt bra.

Jag kan inte tala för Sanna, men min föreställning innan jag flyttade hit var att jag inte skulle uppskatta det franska köket. Framför mig såg jag crepes, alldeles för söta bakverk och vitt bröd som hade dragit med blodsockret på sitt livs åktur. Sniglar hade jag smakat i skolan och var snarare tack vare vitlöken än snigeln i sig som gjorde det gott. Anka hade jag ätit vid ett fåtal gånger tidigare, gott – javisst, men då var det den där såsen på apelsin jag kanske inte direkt älskade, eller snarare tycker var lite överskattad.

Därför har det varit väldigt skönt att flytta hit och få allt motbevisat! Allt ”franskt” jag hittills ätit har överlag smakat bra, rödvin som jag aldrig valt frivilligt hemma har jag ett ständigt sug efter. Alla spritfyllor är utbytta mot en, två, tre sorters vin och idag var det alltså dags att få gräva ner sig i champagnen.

Troyes ligger i regionen Champagne-Ardenne och med perfekt avstånd för att göra mindre dagsutflykter, att smaka champagne kan vara en. På turistbyrån fick vi en karta och en väldigt bra broschyr över området. Broschyren var uppdelad efter olika områden/orter och visade olika ruttalternativ för att ta del av de olika champagneproducenterna. Dock talar vi inte om direkta avstånd mellan de olika rutterna, det kryllar verkligen av producenter. Det var även väldigt bra information kring producenterna, med öppettider, språk, besöksmöjligheter osv.

 

Vi tog sikte på ”Bar-sur-Seine” som ligger ca 35 minuter utanför Troyes och stannade vid första stoppet ”Champagne Devaux”. Vi gick en liten tur på tomten (tänk er en stor trädgård, stort hus och känslan av lyx) innan vi smakade på två sorters champagne, en klassisk och en rosé. Det varierar från de olika ställena, men här var provsmakningen gratis på andra ställen kostar den kring 5 euro, ibland mer.

Totalt blev det två stop för att testa och köpa lite champagne, på Champagne Francois-Brossolette fann vi alla dagens favoriter tror jag minsann. Där smakade vi en champagne med tre olika druvor och en rosé. Längtar redan tills vi får öppna flaskorna, men när ska man ”unna” sig? Den största sorgen är såklart att ingen av ovanstående sorter kommer finnas att få tag på hos Systembolaget – det blir till att hamstra innan vi åker hem ;)

 

Till lunch blev det goda ostar, charkuterier och för mamma och pappa varsitt glas rödvin, för mig en roséchampage (ja, jag har snöat in mig på detta totalt sen några timmar tillbaka) som var extra-brut, alltså inte söt (tänkte att vi ska återkomma till det i framtiden eftersom det är intressant och allmänbildande!) och för vår chaufför lemonade. 

 

Nu känner jag mig väldigt inspirerad att läsa på ännu mera kring champagne och testa ännu flera sorter. Lära mig mera kring druvor, sockerhalter och kombinationer med mat! Nu har jag en utgångspunkt i champagnes bubbliga värld. Det låter töntigt, men kändes som livskvaliten höjdes en aning av dagen och att kunna konstatera att champagne ÄR gott!

 

 
 

Kommentarer

Postat av: Agnes

Publicerad 2013-10-22 14:36:19

På frågan "när ska man unna sig?" Så är svaret så snart som möjligt! Köper du/ni flera flaskor så ta nån ganska så omgående och nån inom några månader och skit i att invänta typ "befordran, förlovning, födelsedag, trissvinst" etc. Dels kommer det smaka skit om det går för lång tid och ni inte kan förvara dem på ett riktigt sätt, dels bleknar minnet och när ni väl smakar om typ 6 mån- 1 år så kommer ni typ tänka "så här minns jag det inte". Det har så klart med sammanhanget att göra också, men även för att minnet och ni själva utvecklas under tiden. Jag hade ett par flaskor kvar från Venedig och det är väl två år sen nu och de hade inte åldrats med värdighet när vi drack efter knappt ett år men de vi tog tidigast var super! Bättre att dricka när det är gott och köpa nytt om man behöver "unna sig" vid nåt särskilt tillfälle!
Hälsningar föreläsare och syster Agnes ;)

Svar: Synd eftersom jag har en up-coming förlovning på g, jaja får väl köpa en ny till den då!
Susanna och Anna-Karin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela