livetichampagne.blogg.se

Två gastronomer i Champagne

Barcelona

Publicerad 2013-11-30 10:23:28 i Going to France, Mat, Shopping, Vi äter,

Vi gillar Barcelona. Finns lite för mycket att shoppa och alldeles för mycket att äta. Inte för att skryta, men det är två saker vi är rätt bra på. 

Vi landade i torsdags och har sen dess bara njutit! 
Igår gick vi på stan under en klarblå himmel, åt tapaslunch ute och kollade på lite Gundibyggnader. Idag ska vi få in lite mer av staden, lite högst ofrivillig shopping, mat såklart och även lite kulturella sevärdheter! På återseende! 
/Susanna och Anna-Karin vid frukostbordet






Hello you, bloggen

Publicerad 2013-11-26 11:02:11 i Besök, In France, Mat, Paris, Restaurangbesök, Tips,

Nu har Hanna och David begett sig till Paris för att krama ur de sista kulturdropparna av denna resa, de ska besöka Louvren och Mona Lisa. Jag och Sanna har haft roliga dagar med vårt sällskap och är alltid glada när besöket uppskattar mat och dryck lika mycket (om inte mera, David?!) som oss! Så, sen i torsdags har vi alltså varit väldigt kulturella av oss, väldigt, väldigt mätta samt bränt några få, enstaka kalorier i bowlinghallen.
 
I Paris upplevde vi hotell med toppservice, Versailles - vilket besök! Riktigt häftigt och way to much på alla sätt och vis men samtidigt sjukt svårt att ta in det på riktigt. Vi såg när Champs-Élysées julbesysning tändes och tillhörande julmarknad. Vi besökte Notre Dame och var upp i tornen samt Eiffeltornet. Mat lyckades vi såklart med få in, 2 riktiga fullträffar som vi nästan får skriva mera om vid ett annat tillfälle!
 
 
 
Här i Troyes har  vi spelat bowling, biljar och shoppat lite, samt besökt våra två favoritestauranger där vi minst sagt är igenkända. På La fille de potager behöver de inte längre ge oss dessertmeny, oops, och det är inom snar framtid sanning att de slänger på 2 ankbröst i samma sekund vi går in där... På Jardin au Gourmand fick vi springa och ta ut pengar vilket resulterade i en rabatt "because this is not your last time here" that's for sure. Ännu blir de inte av med oss!

 
Nu har vi Barcelona att se fram emot, på torsdag morgon rullar vi bilen mot flygplatsen sen hoppas vi få uppleva några härliga dagar med värme och god mat. Igår lyckades jag dessutom hitta vad det verkar ett väldigt bra boende till mig och Sanna, fräscht, billigt, bra läge. Är lite skeptisk mot att allt ska va superduperbilligt och helt utan comfort när det verkar gå att få båda, det är trots allt fyra nätter och semester. Vi försöker hålla det uppdaterat eftersom vi har wifi på boendet.
 
 
Vi ska så småningom knåpa ihop en liten "resegude" med de tips vi har att erbjuda. Vi är ju inte värsta lyxlirarna men inte heller bäst på budget, visst kanske vi hade fått ut mera av våra pengar men varken jag eller Sanna har väl riktigt den personligheten. Men vi tänkte iaf samla våra erfarenheter mer konkret!
 
 

En tisdag

Publicerad 2013-11-19 21:50:48 i Allmänt,

God kväll!
 
Idag har vi haft heldag i skolan, först började vi kl 8 med Introduction to tourism (3 timmar avskrivande från tavlan om olika aspekter som mäts för att sammanfatta ländes attraktionsvärde, typ) och tror varken jag eller Sanna var helt vakna de timmarna, helt otroligt vad dåligt humör man (jag...) kan ha på morgonen!
 
Sen "sprang" vi till Entrepreneureship in tourism field, som vi tyvärr (thank good) missade 1,5 timmar av, mycket bra finns det med Frankrike men deras brist på effektivitet är inte ena av de grejerna. På de ca 4,5 timmar vi sammanlagt hade kvar av föreläsningen hade vilken svensk lärare smackat ihop på typ halva tiden. Men till slut fick vi gå hemåt! På lunchen stack vi till vårt stammis boulangerie och käkade och fick varsin väldigt god och välbehövlig kopp kaffe!
 
Väl hemma sov Sanna middag och jag drack typ nyss kaffet som skulle göra mig mera pigg då = kommer väl ligga sömnlös halva natten, men god var den! Sen sist har vi haft lite olika saker för oss! Vi har druckit x antar flaskor champagne, ätit väldigt mycket ost, festat till tidig morgon och kanske det roligaste anmält oss till skidresa i mitten av December :D Minns inte senast jag stod på ett par skidor och aldrig varit i Alperna så blir roligt!
 
Så vi har mycket roligt för oss framöver; torsdag-lördag är vi i Paris tillsammans med Hanna och David som kommer på besök, i slutet på månaden åker vi till Barcelona och sen skidresan innan vi åker hemåt för att fira lite jul.
 
Det här är ju den tråkigaste uppdaterningen på länge, men nu vet ni att vi lever och har det göttigt! Kanske blir lite roligare uppdateringar när vi är i Paris!
 
//Hej då!
 
 
 
 
 

Åh

Publicerad 2013-11-15 20:47:43 i Champagne, Troyes, Vi äter,

Hej!

Denna vecka har gått till sitt vardagsslut, det är fredag och vi har precis ätit fiskmiddag! Idag hade vi för ovanligheten heldag i skolan, trött blir man ju! Vi började en ny kurs, Entrepreneureship in the tourist field, läraren var amerikan så äntligen lite vettig engelska! 

Igår var vi hos frisören, båda nöjda (men AK gnäller på lite randigt) men det tag ett tag att känns in ny frisyr och färgförändringar! Vi ska visa er bilder, spännande va?!

Sanna diskar och har sig (fått lära henne på nytt... Hihi), i glasen väntar god champagne och snart blir det äppelkaka a la Sanna! (Hihi, diskar gärna med andra ord!) Bra fredag med andra ord! 

Går ingen nöd på oss! 

Även denna gick ner! 

Ja, det är ungefär det som hänt sedan sist faktiskt! 

//AK och Sanna, mätta och belåtna 

Väldigt bra: Vegetariskt

Publicerad 2013-11-13 17:55:42 i Recept,

Som vissa vet är det rätt mycket snack om miljöhot och vad som är möjligt att göra för att förbättra förutsättningarna för jorden. Ett av de tips som ofta rekommenderas är att minska köttkonsumtionen, att producera kött tär otroligt mycket. Att byta ut en dag i veckan till vegetarisk gör stor skillnad, dels ur miljösynpunkt men såklart finns det hälsomässiga fördelar med!
 
Vet att mina föräldrar behöver tänka i lite mindre "kött från Åsby"-banor och lite mera veggie. Så därför har jag bestämt att vi ska inspirera er genom vår blogg (läs alt. ge er dåligt samvete genom att anävnda vår gastronomiprograganda för att få igenom (liten) förändring)!
 
Så jag tänkte att recept nummer 1 får bli gårdagens goda, om än inte alls som jag tänkt mig soppa! Här (för övrigt en VÄLDIGT bra matblogg, en av mina favoriter) fann jag originalreceptet, men slutade med modifikation. Hade jag varit er hade jag utgått ifrån orginalreceptet helt eftersom det tydligen går att bli sjukt sugen på salladslök, dock hittade jag det aldrig här så ersatte med:
 
- 1 hel gul lök, skivad
- 1 morot i slantar
- Grön paprika vid servering
- Tärnad tofu vid servering
- Grönsaksbuljong
Bonus: kurtonger med sesamoljan vid servering)
 
I övrigt höftades det på citron och kryddor!
 
Var skitnöjd igår med bilden, nu ser det ju bra rusktigt tråkigt ut - men gott var det!
 
PS. VG på sista uppgiften i kommunikationen = armband beställt! Yeeey!

Pannkaka och plugg

Publicerad 2013-11-10 14:31:33 i Going to France,

Hej och hå!
 
Nu var det längesen vi gav vår blogg den uppmärksamhet den förtjänar. Har ju varit rätt så irri på tentan som på något sätt tagit mycket tid och fokus, men ändå aldrig till 100 procent eftersom ja, hjärnan är som den är så att säga haha. Hur gick det nudå? Vettefan alltså, var jätteskönt att ha möjlighet att skriva den nu samt skriva ensam i ett rum, men frågorna, ja jag vet inte, blev lite svettig när tentavakten kom med miniräknare med skrev allt och lite till, rätt lr fel visar sig! Blir antagligen inget nytt armband genom tentan, men hoppas på delprov 2 vars exakta betyg trillar in imorgon ska utöka samlingen!
 
Efter tentan blev det städ, lasagnemiddag med Sanna och mousserade - det är man värd efter tentaskrivning! Igår skulle vi ha varit på bibblan och pluggat men stannade hemma och satt tillsammans och arbetade med våra arbeten. Denna helgen tar ju våra distanskurser mer eller mindre slut, ska bli skönt. På kvällen kom Jesper över, vi lagade hambrugare och drack fanta och rose, fint ska det va!
 
Idag har vi vaknat för tidigt och alldeles för trötta (iaf 50 procent av oss), varit och handlat och guess what, nu sitter jag hemma hos Sanna för ännu en eftermiddag i pluggandets tecken. Vi har det väldigt mysigt ihop och alldeles nyss hade vi pannkakslunch!
 
Nu ska Susanna gestalta en måltidsgrej, jag tycker det är jätterolig och tyckte att deras koncept och idé är super. Tror resultatet kommer bli kanois! Själv ska jag skriva om en hälsokommunikation, har utgått ifrån alkohol och daglig konsumtion skulle vara nyttigare än motion typ. Jätteroligt, intressant och bra träning för skrivandet som jag verkligen vill bli bättre på MEN blir knäpp på att sitta och fundera på om jag gör rätt eller ej, jaja skitsamma egentligen sålänge jag blir nöjd.
 
Det var ungefär det som hänt i våra franska liv sedan sist. Inte mycket, inget speciellt men ändå trevligt!


 
Vi måste självklart gratta våra pappor hemma i Sverige idag också, hoppas era dagar blir fina!
 
//Anna-Karin the blogger and Susanna the dish washer
 

Livet i Champagne:

Publicerad 2013-11-06 12:00:19 i Allmänt,

Två heldagar kvar och jag fattar inte mina egna tentaantecknignar:
 

"Kan näringsbegränsningar i ett substrat hindra mikrobiologisk tillväxt? Hur, ge exempel!

Ja, oförmågan hos en organism att utnyttja en viktig del av ett matmaterial kommer att begränsa tillväxten och lägg den på ett konkurrenskraftigt missgynnande de som kan (?). Ibland kan koncentrationen mellan huvudkomponenterna missgynna tillväxt. Relationen mellan de två kallas ”The mondo equation”."

Engelsk mikrogiologibok översatt till svenska av slarvAK = not so good!

Bröl, gnäll, klag osv osv osv. Om det är mitt eget fel att jag gör precis allt annat än tentaplugga? Ja. Om jag har ett för stort lugn inför tentan? Ja! Om jag som vanligt kommer bli pissbesviken när jag inte når mina mål (men ändå inte kämpar för de? Jaaahaaadå! Same old.

Ikväll tar vi glosförhör och genomgång av tiotalet bakterier som är muy bien att kunna på fredag kl 9, 9.15, 11 eller kankse 12.30. Vi får se!

Finns i sjön

Publicerad 2013-11-04 17:47:00 i Mat, Plugg, Tips, Troyes,

Inledningsvis vill jag bara säga att det har regnat och varit kallt i Troyes idag, så vi har kurat ihop oss i våra lägenheter och spenderat dagen med tvätt och plugg hemifrån. Jag har en del uppgifter i kemin som borde klaras av innan hemtentan kommer på onsdag (no panic on titanic!) och Anna-Karin sitter och förbereder sig, kanske mest mentalt?, inför sin biologitenta. Vi håller tummarna för denna veckan med andra ord och önskar att våra distanskurser är så gott som över efter denna veckan.
 
Just nu försöker jag ta paus ifrån uppsjön av alla livsmedelstillsatser, och vilken diffus värld det är! Svårt att kunna guida sig själv till någon form av uppfattning. Har alltid varit "emot" tillsatser, men allt är såklart inte svart och vitt, vilket man måste inse när man har all fakta på bordet (bokstavligen, hehe). Men jag känner ändå att det finns enormt mycket skumt där ute bland innehållsförteckningarna som vi alla hade klarat oss utan! Måste till exempel godis vara knallrött av syntetiska azofärgämnen som kan framkalla överkänslighetsreaktioner? Det är ju en sak med tillsatser som är till för att förhindra toxiner som kan bli enormt farliga, där kan de åtminstone vara mer berättigade.
Till er som är intresserade av vad mat kan innehålla kan jag tipsa om Mats-Eric Nilssons böcker, det finns mycket bra fakta och guidning till olika livsmedel. Kan dock själv tycka att en del information framställs med väldigt enkelriktad syn. Men jag tror som med tillsatser i livsmedel som med att allt annat; inget är bra i för stora mängder!
 
 
På tal om "äkta varor" så har vi äntligen hittat "ordentligt" bröd på bageriet Gérards. Som sagt, vet inte alls hur pass bra det är, jämför alltid med min vän Martins bröd (kolla in thesurdeg på instagram,mhttp://statigr.am/thesurdeg, en ung och passionerad bagarsjäl som förhoppningsvis kommer öppna bageri inom en snar framtid) och då har man lagt en hög ribba. Men det är en fröjd jämfört med de jästdoftande vita baugetterna som fransmännen av någon anledning är så lyriska över. På Gérards köps brödet i kilopris och luktar gott och har rejäla skorpor som skyddar inkråmet. Inget bröd är det andra likt, vilket jag tar som ett bra tecken. Nästa gång vi åker till Paris, vilket blir om 10 dagar när Karin kommer och hälsar på! (studsar upp och ner) ska jag på uppdrag av Martin kolla in några bagerier som verkar ha fantastiska bröd! Så se fram emot mer brödnörderi framöver! 
 
Och nu ska jag inte plåga er så mycket mer, men igår var det tillskillnad från idag toppenväder och vi njöd av en härlig promenad ner till stan. Där besökte vi den stämningsfulla katedralen där vi tände ljus för de nära som inte längre är med oss. Sen lättade vi stämningen med lite gofika hemma.
 
 
Ikväll blir det ingen ridning (har börjat rida på måndagar om jag inte nämnt det innan) då Mare-Therese har besök och jag har mina tillsatser. Nu ska jag lista ut någon middag och se vad fröken Anna-Karin håller på med! 
 
Godkväll!
 
 
 
 
 
 
 
 

Halloween

Publicerad 2013-11-01 18:28:43 i Allmänt,

Igår var vi på fest idag - not so much! Men innan festen var vi i skolan på föreläsning, tre timmar, tre mentala mord (jag ska för evigt vara tacksam att jag har lärt mig engelska), två filmer om IKEA och en uppgift, utlandet älskar verkligen att använda Ikea som exempel! 

Våra outfits: 
Trots det var susannas ide att klä ut oss till rött och vitt ser HON skeptisk ut... 


Vi var alltså vindruvsklasar! Sara i mitten med en mer normal utklädnad, någonstans bestämde vi oss att gå som bollhav nästa år. I övrigt: det går att sjunga om ballonger som om de vore äpplen, det går även att fråga om sången finns på riktigt, man har ALDRIG tråkigt att vara utklädd med ballonger, en tjej på hela kvällen fattade vad vi var och tror vi slog rekord i ordvitsar igår genom att byta ut alla ord mot grape lr graping, ni hör ju hur kul vi hade det! 

Hepp, dags att återgå till att göra nada! 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela